Клонираха агне, заставяйки го да произвежда рибено масло

Китайските учени са клонирани агне, чието месо съдържа рибено масло, пише вестник The Daily Telegraph. Необичайното  агне се казва Пан Пан и  е родено на 26 март в лабораторията на Изследователския център на Синцзян. За да го създадат  учените са взели  клетки от ухото на овца от породата китайски меринос.

Учените имплантирали в ембриона ген, взет от кръгъл червей- нематод, който способства създаването в организма на мастни киселини, подобни на тези, които се съдържат в рибените масла и някои видове орехи.

Според професора от Пекинския институт по геномика Ду Юйтаo, тези киселини са   полезни за здравето на човека, намаляват риска от инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система. Той отбелязва също, че в момента има условия за промишленото производство на генетично модифицираните агнета.

Заслужава да се отбележи, че към днешна дата  нито едно генетично модифицирано  животно не се препоръчва за консумация от човек, отбелязва изданието. Въпреки това  първите стъпки в тази посока вече са направени в САЩ.

Така например, американската фирма AquaBounty патентова нов тип атлантическа сьомга, в която е имплантиран ген от друга тихоокеанска сьомга. С тези промени, рибата започва да расте два пъти по-бързо.

Очаква се, че Службата по храните и лекарствата в  САЩ  ще даде разрешение за промишленото отглеждане на генномодифицираната риба това лято. В същото време, променени на генетично ниво  растителни култури днес могат да бъдат намерени по рафтовете на почти всеки   супермаркет.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *