Кръвта забавя скоростта си по капилярите при магнитни бури

Руски учени твърдят, че нивото на геомагнитната активност влияе върху скоростта на кръвта в капилярите на хората. Този резултат е получен в хода на експеримента за моделиране на междупланетния полет  „Марс-500“, а резултатите сега се обсъждат от учените на международен симпозиум в Москва, съобщава РИА Новости.

Юрий Гурфинкел от  Института за космически изследвания на Руската академия на науките и Александър Суворов от Института за биомедицински проблеми са анализирали данните  за скоростта на капилярния кръвоток в „марсонавтите“  и ги съпоставили с индекса на геомагнитната активност   Ap, измерен  от специалистите в Института за наземен  магнетизъм, йоносферата и разпространение на радиовълните (ИЗМИРАН).

Общо изследователите са анализирали 58 записи,  получени с цифров оптичен капиляроскоп. Установено е, че в дните с висока геомагнитни дейност скоростта на  кръвта в капилярите е почти два пъти по-ниска, отколкото в магнитно тихи дни (Ap = 5-7) – 389 микрона в секунда,  в сравнение с 643 микрона в секунда. А по време на много тихи  геомагнитни условия (Ap = 1-4) скоростта е била на средно  ниво- около 435 микрона в секунда.

„Това вероятно се дължи на увеличение на интензивността на галактическите космически лъчи по време на забавяне на скоростта на слънчевия вятър“ – казват учените.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *