„Лъч на болката“ имат вече и руснаците

Докато в САЩ все още продължават изпитанията на шоково оръжие от ново поколение, в Русия също обявиха за успешното приключване на тестовете на така наречения „Лъч на болката.“ Става дума за сходна по действие система за сплашване на врага от разстояние. Според руските учени , разработките са се водели паралелно с американците.

Това е мобилна система за активно противодействие (ADS – active denial system).. Инсталацията може да бъде лесно монтирана върху шасито на лекотоварен камион и позволява да се стигне до фронтовата линия, където само за няколко секунди е в състояние да накара  вражеските войници да се разбягат от електромагнитното излъчване.

„Лъчът на болката“ не може да убива, обаче  жертвата чувства силно парене по кожата и непреодолимо желание да избяга от излъчването. Aмериканската модификация, която струва на Пентагона най-малко $ 120 милиона и 15 години, бе представена  в средата на март. Руските специалисти представиха своята технология в секретен център преди няколко дена.

Според Министерството на отбраната руската система има уникални характеристики, които са по-добри от американския аналог. „При далекобойност от  250-300 метра, излъчващият генератор може да бъде  поставен и в лек автомобил „- казва един от разработчиците.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *