Maрсианско торнадо (видео)

Орбиталната сонда на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter засне на видео, така наречения „пясъчен дявол“ – аналог на земно торнадо, с височина от 20 км. За съществуването на „пясъчни дяволи“ учените подозират още от края на двадесети век, когато една от орбиталните сонди забелязва на повърхността на Марс, странно криволичещи пътеки, които впоследствие изчезват, пише CNews. Тогава се издига предположението, че някои от пясъчните дяволи могат да бъдат високи няколко десетки километра.

Някои експерти са били скептични към това предположение, тъй като по тяхна преценка, енергията, която се получава не е достатъчна за достигане до такива височини.

Въпреки това, дори и с този дефицит на енергия марсианските торнадо имат възможност да се издигат от пясъка, поради много разредената атмосфера. Учените смятали, че височината им не може да надхвърля няколко десетки метра.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.