Масивен астероид лети към Земята

В близост до Земята днес ще премине астероид, който е с диаметър около 46 метра . Представителите на НАСА, съобщили новината  подчертават , че няма опасност от сблъсък. Пришелецът е открит от астрономите на 13 март. Той ще прелети покрай Земята в 14:32 ч.  на разстояние от 230 000 км. През последната седмица това е третият астероид , който минава  сравнително близо до нашата планета, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано бе съобщено, че на 26 март близо до Земята в  рамките на няколко часа са преминали два големи астероида . Единият на разстояние от 154,000 км , а вторият – на 58,000 км.

От НАСА отбелязват, че преминаването на два  астероида за един ден  в пространството между Земята и Луната е рядък феномен. Космическо тяло с такъв  размер не представлява  опасност за землянините, тъй като би изгоряло в  плътните слоеве на атмосферата на Земята.

В момента НАСА е  открила 93% от големите астероиди  по-големи от един километър в диаметър и потенциално  представляващи заплаха за нашата планета. Около хиляда такива обекти  обикалят в пределите  на 195 милиона километра от Слънцето. Учените са успели да уточнят и броя на астероидите със среден размер – от 100 метра до километър в диаметър, намиращи се на орбити, които са близо до Земята. Те са 19 500.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *