Мозъците на гения и дебила се различават само с 5 %

Въпреки разнообразието от характери, творчески  и интелектуални способности, мозъците на хората се различават само с 5%. Това е доказано от мащабно проучване, направено от изследователи от Института на Алън, коeто изучава приликите и разликите между различните региони на мозъка на хората. Изследователите са анализирали около 1000 гени в мозъците на различни хора и мишки.

Резултатите показват, че мозъците на хората са  почти идентични – само 5% от 1000 гена са различни при различните хора. Сравняването на мозъка на мишката и човешкия мозък също показва сходството на два различни вида, например генетичнатa карта на визуалния кортекс при хора и мишки съвпада  на 79%.

Анализ на генната експресия в различни региони в кората на главния мозък на човека и другите бозайници, показват значително сходство в принципите на обработка на информация, особено в зрителната зона.

По-голямата част от гени в тези региони са едни и същи при различните индивиди с 84%. Това откритие подкрепя хипотезата, че съществуват общи принципи на организацията и функционирането на мозъка в  различни същества.

Освен това работата на една част от мозъка е много подобна на работата на другите. Това означава, че проучването в детайли на една област на мозъка, например  визуалния кортекс, може да помогне да се разбере как работи целия организъм.

Според проучването, само 21% от гените в зрителния кортекс на мозъка се различават в мишките и човека.

Благодарение на това на учените ще им бъде по-лесно да   обяснят същността на тези разлики и да разберат какво именно прави един човек уникално интелигентно същество. Вече е ясно, че неголемите разлики между човека и мишката са свързана с гените, отговорни за създаването на невронни мрежи в мозъка.

Очевидно, междуклетъчната комуникация е  ключов елемент от уникалните характеристики на мозъка на хората.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *