На Слънцето може да се появят четири магнитни полюса

На Слънцето в близко бъдеще могат да се образуват четири магнитни полюси, които могат да предизвикат временно охлаждане на Земята. Тази прогноза, според пресата в Токио днес,  е направена от Японската национална обсерватория и Института по естествени науки. Тя е  базирана на дългосрочните наблюдения на Слънцето от спътника Хиноде („Изгрев“).

На нашето  светило магнитните полюси обикновено се сменят на всеки 11 години. Те обикновено съвпадат с географските полюси .  Следващата смяна се очаква през май 2013. Въпреки това, според японците, този път на Северния полюс на Слънцето смяната на минуса с плюс ще се случи по-рано – още през май. Възможно е  Южният полюс също да смени  своя знак с отрицателен.  Тогава излиза, че двата географски  полюса на Слънцето ще бъдат „плюсови“.

Според експерти, като резултат в района на  екватора ще се формират два временни негативни магнитни полюса. Такива явления на Слънцето са се случвали и  в миналото – например, през XVII – XVIII век. Тогава това е съвпаднало със значително охлаждане на Земята. Японските експерти смятат, че появата на четири магнитните полюси на Слънцето ще доведе до временно прекратяване на стабилното затопляне на нашата планета.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *