НАСА и мисията Марс 2030 г.

Проект на стратегия за изследване на Марс на НАСА ще бъде подготвена до август, а  в нейното развитие могат да вземат участие учени от цял свят. „За да има по-конкретно взаимодействието между  екипите, участващи в пилотираната мисия  и изследователските програми,  ние формирахме   група за планиране на марсианската програма (Mars Program Planning Group — MPPG), една независима група, която включва  учени и специалисти на НАСА» – съобщи заместник шефът на агенцията  Джон Грансфелд.

Той припомни, че президентът Барак Обама е  поставил пред  учените задачата да  подготвят   пилотирана мисия до Марс за  2030 г, а групата трябва да разработи план за изследване на Марс, след като мисията на Curiosity и орбиталната сонда MAVEN приключат.

През март групата е установила първоначалната рамка на бъдещия план и възможните въпроси, около които могат да обединят усилията си   технологичните и научни отдели на НАСА.

От този момент учени и експерти от цял  свят ще могат да изпращат своите предложения и идеи за програмата на Марс. Най-добрите от тях ще бъдат представени на конференция в Хюстън през юни.

До август  екипът за планиране трябва да представи проект на стратегия, каза Орландо Фигероа, директор  за  MPPG.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *