Насекомите се превръщат в биороботи (видео)

Учените от аеродинамичната лаборатория   Технион в Хайфа   работят над проект по  контрол на насекоми от различни видове. Крайната цел е да превърнат мухи, скакалци и оси в биороботи, способни да изпълняват бойни мисии. Проучването, заедно с подобни експерименти в лабораториите на американската армия, може би бележи радикално нова фаза в развитието на военните технологии и отказ от  опитите да се създават  имитации на насекоми  и микросамолети .

Вместо проектиране на микросамолет, чиято дължина не надвишава няколко сантиметра, изследователите решили да използват предимствата, които им дават 300 милиона години еволюция. Ръководителят на проекта проф. Даниел Вайхс,  до скоро работил като генерален директор в  израелското министерство на науката и технологии  обяснява  :За да бъдат създадени микророботи с мащабите на насекоми, трябва да се създаде  сложна система за мониторинг и контрол, като е необходим и източник на енергия за полет“

Вайхс не е готов да се разкрива  подробности от изследванията си, а дори и целта им. Той казва, че  всъщност не знае какво   конкретно  приложение ще имат те за военните.

Освен Вайхс, които пресата описва като „пионер в аеронавтиката с насекоми,“ в проекта  е зает д-р  Гал Рибак и група от изследователи в университета на Тел Авив.

Лабораторията за аеродинамични изпитвания на Вайхс не прилича на нито една такава    в света. Тя е пълна с аквариуми и кутии пълни с мухи, щурци, пчели  и съдове с растения, на които са кацнали оси. В центъра стои симулатор на   полет – дълга тръба с вентилатор. В нея виси скакалец, който яростно се  бори с вятъра.

На първия етап изследователите изучили  всички малки движения, свързани с полета на насекомите. За тази цел в симулатора са  инсталирани две камери, които записват всяко движение на мускулите на летящите  насекоми. Освен това сензори, имплантирани в различни части на тялото на насекомото, предавали електрическите сигнали, получавани по време на полета. Това позволило на учените да идентифицират всички импулси, свързани с полета. След това  те   „превели “   движенията на насекомото по време на полета на кодиран език, който се състои от електронни сигнали. С използването на този код, те могат да изпращат сигнали до мускулите на насекомото и да го принудят да се движи  в желаната посока.

Вайхс казва: „Ние създадохме карта, която показва, че ако сигнал А се изпрати към мускул  В на насекомото, то се завърта надясно, ако изпратя С в мускул Д, то ще се обърне наляво.“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *