Научиха маймуни да четат

В четвъртък, 12 април, в научното списание Science се появи статия от френски учени, в която те разказват за експерименти с павиани. Оказва се, че маймунитe могат да се научат да четат, или поне да    правят разлика между истински думи от прости комбинации от букви. В експеримента шест павиана били поставени в клетки, където имало компютри със сензорни екрани. От време на време  на екрана се появявала или действителна дума  с четири букви или безсмислена комбинация от букви. Павианите трябвало да решат дали това е истинска дума или не, като  натиснат или зелен овал,  или син  кръст. При правилен отговор получавали като награда  пшеница, а в противен случай  екранът за известно време ставал зелен.

За два месеца бабуините се научили да правят разлика измежду 81 до 308 думи  и 7 832 безсмислени комбинации от букви. Безсмислиците били съставяни от комбинации от букви, които са рядко срещани в  английски език, едновременно в тях се стараели по-рядко да използват буквени комбинации, които често се срещат в реални думи.

Изследователите отбелязват, че честотата на верните отговори била 75%, като станало ясно, че павианите помнят най-често повтарящите се комбинации от букви. Когато един безсмислен набор от букви приличал на някоя дума, се увеличавал значително броят на грешките.

Френски изследователи считат, че  тяхното откритие още веднъж потвърждава версията за това, че някой  може  да се научи да чете без да умее да  говори.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *