Най-древната галактика

Гравитационна  леща  помогна  на астрономите да разгледат много далечна галактика.   Ако съществуването  на тази галактика се потвърди, тя ще стане най-далечната, известна досега.

Разстоянието в космологията обикновено се отбелязва   с  червеното отместване. Докато електромагнитното изъчване, изпускано от отдалечени източници, лети, пространството, според теорията на относителността, се разширява. Поради това светлинатa достига до наблюдателя с по-дълга вълна (т.е. по-червена), отколкото, когато е  излъчена.

Така учените са открили галактиката  MACS1149-JD1 с  червено отместване 9,6. Това означава, че фотоните от галактиката са летели до Земята  13 милиарда години.

Според учените, галактиката се вижда, защото по пътя на светлината има гравитационната леща (известна също като лещата на Айнщайн). Това е резултат на изкривяване на траекторията на движение на светлината от силното гравитационно поле, в този случай, галактически клъстери. Чрез тази леща е определена и  възрастта на галактиката – 200 милиона години, както и масата и – около един процент от масата на Млечния път.

Related Posts

2 thoughts on “Най-древната галактика

  1. Странно как галактика на 200 000 000 години е излъчила светлина преди 13 000 000 000 години…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *