Нещо се говори на Сатурн, но на извънземен език (аудио)

Мистериозните радиосигнали са записани по времето, когато сондата се намира в близост до гигантските пръстени на планетата Сатурн.  Автоматичната междупланетна станция „Касини“ (Cassini spacecraft) достига Сатурн на 30 юни 2004 г. Но, както съобщават от НАСА на своя официален уебсайт в  раздела, посветен на изучаването на гигантската планета, дори и при подхода си към нея – от април 2002 г., когато устройството е на 374 милиона километра от Сатурн – нейните антени започват да улавят странни радиосигнали. Те са модулирани в честотен обхват от 50 до 500 KHz, като са били на серии и в различни тоналности.

Най-забележителен е записът – под формата на електромагнитни сигнали, идващи от планетата –  направен на 25 юли 2004 г., когато сондата „Касини“ е вече в околностите на пръстените на Сатурн. Той е бил прехвърлен от експерти на НАСА в честотен диапазон, различим  за човешкото ухо. И обнародван. С единствената цел да се покаже: Вижте какви забавни звуци има около Сатурн. Отговорът беше – вълна от подозрения за конспирация.

Ентусиасти изместили с няколко октави тоналността на записаните звуци. И те изведнъж започват да приличат на някаква реч. Сякаш някакъв неземен глас говори. Като тези, които се чуват от време на време в научно-фантастични филми. При желание можете дори да различите отделни думи. Но какво означават те, разбира се, никой не знае. Но в НАСА не искат и да знаят. Тъй като не смятат за разумен източника.

Мистериозните радио сигнали са уаловени и записани с оборудване, специално предназначено за откриване на електромагнитни вибрации – Cassini radio and plasma wave science instrument. С него се занимават специалистите от университета на Айова (University of Iowa, Iowa City), водени от Доналд Гарнет, който отдавна прослушва Космоса. Той прави чуваеми радиосигналите от определени източници в Слънчевата система. Но само сигналите от Сатурн толкова приличат на реч на извънземни.

Както обясняват от Университета на Айова, сигналите с тази „реч“ най-вероятно са генерирани от избухвания на северното сияние на Сатурн. Но е възможно източникът да е разположен  и в близост до гигантската планета.

Учените се заблуждават от метеорите, които се блъскат в ледените пръстени на гигантска планета и предизвикват смущения в електромагнитното и поле. Но ако там има извънземни летящи апарати? Между другото, спътниците на Сатурн – Титан и Енцелад – са много загадъчни.

Related Posts

One thought on “Нещо се говори на Сатурн, но на извънземен език (аудио)

  1. Естествено че е звукът е с извънземен произход, нали е записано около Сатурн. Това би могло да е всичко… ехо от големия взрив :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *