Опасни бактерии нападат МКС

Експлоатацията на Международната космическа станция (МКС) е под заплаха. Причината за това са  особено опасни микроби, които могат да причинят увреждане на метали и дори на полимери, заяви вицепрезидентът на Руската академия на науките  Анатолий Григориев. От Института  по биомедицински проблеми съобщиха, че на борда на МКС се намерени повече от 75 различни вида вредни микроорганизми, включително гъбички, бактерии и патогенни микроби, както и причиняващите биокорозия микроби-технофили.

„Такава микрофлора може да развали   инструментите,  панелите и други полимерни покрития, включително и изолацията на кабелите. Разпространението на огнища    на разрушение в материалите и масовото размножение на микроорганизми, могат да изкарат от строя бордовата апаратура“ – заяви шефът на отдела за микробиологична безопасност в Института Вячеслав Илин. Той каза, че има опасност и от инфекциозни заболявания за екипажа на станцията, защото микробите са в състояние да произвеждат  отровни токсини.

Експерти отбелязват, че по-рано са срещали подобен проблем по време на работата на космическата станция „Мир“.  Тогава учените са  идентифицирани в нея 300 различни видове микроорганизми, които са опасни за оборудването и  космонавтите. Достигнали до борда вероятно с товарите, микробите буквално започнали да ядат кабелите на  космическата станция.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *