Патогените са все по-резистентни към антибиотиците

Лечението на една банална ангина,  да не говорим за по-сериозни инфекциозни болести,  в близко бъдеще обещава да се превърне в голям проблем. Дори обичайната драскотина върху коляното на детето може отново да стане смъртоносна. Такива безрадостни перспективата прогнозират експерти от Световната здравна организация (СЗО), които обръщат внимание на това, че в света всяка година расте броят на  заболявания нелечими с антибиотици. Макар, че до неотдавна, тези лекарства можеха лесно да се справят със същата инфекция, но сега са напълно безполезни. И всичко това, защото болестотворните микроби и бактерии са се научили да разпознават опасностите и да се защитават.

В момента някои патогени са развили резистентност към почти всички лекарства. Смъртността на пациентите, заразени с такива резистентни на антибиотици патогени, според статистиката, в някои случаи се е увеличила с 50%.

Професор Петър Хоукс (мнението на известния микробиолог е публикувано във водещия британския вестник The Independent) е уверен, че проблемът за устойчивостта или както той е известен в научните среди – резистентността към антибиотици в медицината,  има  същото значение в други области е  проблема с глобалното затопляне.

Според ученият  „бавният, но стабилен растеж“ на броя на резистентните към антибиотици щамове е свързан с превръщането на обикновените инфекциозни заболявания в неизлечими болести. Вече само в ЕС от бактериални инфекции, устойчиви на антибиотици, умират всяка година 25 000 души.

За това алармира и ръководителят на СЗО  Маргарет Чан:  човечеството, казва тя, се изправя с такова ниво на резистентност към антибиотиците, че тази ситуация би могла да означава „края на медицината, каквато я познаваме.“ Всеки разработен някога антибиотик  по всяко време може да стане безполезен.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *