Списъкът на най-здравословните храни включва 12 продукта. Изследователят Джони Боуден е сигурен, че не е чак толкова от значение това, което човек яде, най-важното е на каква обработка са подложени продуктите преди и по време на готвене.

Според изследователя, съществуват продукти, които могат да се ядат с минимална обработка. Те съдържат набор от хранителни вещества, фитохимикали, ензими, витамини, минерали, антиоксиданти и здравословни мазнини, които   позволяват на човек да живее сто години.

Към  тези продукти се отнасят ягодите, които съдържат малко захар, но много фибри. Особено полезни в този случай са боровинките, малините и ягодите: те съдържат вещества, които засилват паметта и антиоксиданти с противоракови свойства.

Освен това бобът е  полезен защото предпазва от рак на дебелото черво и диабет, помага за контрола на телесното тегло, както и орехите, които намаляват риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Пълномасленото краве мляко съдържа големи количества линоленова киселина, която предпазва от рак, а  включването в менюто на мазна риба регулира високото кръвно налягане, намалява риска от заболявания на мозъка и сърцето и подобрява настроението. Месо от едър рогат добитък, който пасе по поляните е полезно с това, че има  високо съдържание на витамин В12 и протеини.

Яйцата са известни, че съдържат много протеини и ниско съдържание на калории. Жълтъкът е богат на холин, подхранващ мозъка  и пигмента лутеин, важен  за зрението. Зелето, наред с многото витамини съдържат индоли, които предпазват от рак. В допълнение, зелето съдържа сулфорафан, извеждащ токсините от тялото.

Също така в списъка на полезни продукти се включват ябълките (полезни са за зъбите, белите дробове, нивата на кръвната захар), лук и чесън (защитават от рак и сърдечни заболявания), нар (високо съдържание на антиоксиданти) и зелен чай (предпазва от рак, допринася за загубата на тегло).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *