Преди милион години е бил опитомен огънят

Американски археолози са открили следи от огнища в пещерата Вондерверк  в Южна Африка, на възраст един милион години. Пещерата се превърна в обект на интерес от палеонтолози и археолози през 1940 г., когато местните фермери   откриват фосилизирани кости в  торове, които   извличали от дъното на пещерата. По-късно било установено, че отлаганията в пещерата  съдържат слоеве, чиято история   се простира от разцвета на така наречената Ашелска култура отпреди 1-1.2 милиона години.

Група от археолози, водена от Франческо Берн, прави  разкопки в пещерата от 2004 г. насам. В дълбочината на седиментни скали, учените са открили малки фрагменти от овъглени кости и растения.

Спектрален анализ показва, че някои от микрофосилите са се нагрявали до 500 градуса по Целзий. Очевидно  те са били изгорени директно в   пещерата, тъй като тяхната структура е запазена много добре. Това се потвърждава от факта, че по костни частици   не се забелязват характерните повреди,  произтичащи от прехвърлянето им от вятър или вода.

Според изчисления на археолозите, възрастта на скалите варира от 1.1 до 0.9 милиона години. По това време в пещерата са живели изправените хора  –  Homo erectus. Това потвърждава предположението, че този вид проточовеци са използвали огън за приготвяне на храната си.

Въпреки отсъствието на други признаци за „опитомения“ огън, костните фрагменти и пепел може да се считат за първото доказателство, че древните хора са знаели как да използват огън преди около милион години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *