Растенията можели да си говорят

Екип от австралийски и британски биолози сериозно обяви, че растенията могат да произвеждат звуци и да реагират на тях, променяйки поведението си, с други думи, дори и по свой начин,   да   разговарят. До сега това се считаше за фантазия и празни спекулации.Наистина през последните две десетилетия  учените успяха да докажат, че растенията могат да „говорят“   помежду си , реагирайки на определени химически сигнали  и   самостоятелно да ги генерират . В резултат на това те са в състояние да   ускорят цъфтежа, зреенето на плодовете, растежа на корените си и др. Те са   в състояние да произвеждат някои летливи съединения, с коiто се предупреждават помежду си за нахлуването на тревопасни животни. Въпреки това, съществуващите в продължение на дълги години вярвания  за способността на растенията да споделят аудио информация,  винаги  срещаха враждебност и се възприемаха от научната общност като псевдонаучни.

Сега трябва да се възхищаваме на смелостта на научен екип от Университета на Северен  Пърт, Австралия, воден от Моника Галиано, която  заедно с британските си колеги от от Университета в Бристол, не само реши да провери доколко  тази хипотеза е псевдонаучна, но и да  публикува   резултатите от изследването си в списание Trends in Plant Science.

Използвайки силно чувствителни инструменти, които   често се използват за да се изучават акустичните характеристики на антените на насекоми, те открили, че корените на млада  царевица, поставена във вода, започват да издават  „повтарящи се и силни“ щракащи  звуци с честота от около 220 херца. Когато към такива корени  учените започнали да изпращат сигнали със  същата честота,   корените реагирали с промяна на посоката на растежа си – те започвали да растат не надолу, както обикновено, а в посоката на източника на звука. В историята на науката това е първото експериментално доказателство, че растенията са в състояние да генерират акустични сигнали, да ги отчитат и да реагират на тях.

Самите изследователи признават, че техните резултати са твърде двусмислени и все още „сурови“, за да ги обявят незабавно за научна истина. Необходими са многобройни експерименти от независими групи. „Следващата стъпка – казва Галиано – е да се опитаме да разберем как различните растения от различни видове са  способни да произвеждат и да възприемат акустична информация. След тогава ние ще се опитаме да разберем каква информация е кодирана в тези звуци.“

http://30dumi.eu/2012/04/biolozi-sa-obshtiha-che-rasteniyata-generirat-i-reagirat-na-zvutsi/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *