Развенчаха мита за витамин С

Сравнително отдавна беше разбит на пух и прах един от неизменните митове на съвременната медицина. Оказва се, че витамин С, който отдавна се счита за, може би,  най-ефективното средство за предотвратяване на обикновена настинка, не може да ни защити нито от обикновена настинка, нито от кашлица.Неуморните австралийски учени, заедно с колегите си от Финландия, изследвали 55 научни статии. Резултатите показват, че пациентите, получаващи ежедневно до 2 грама от препарата (което е 33 пъти повече от необходимата доза), настиват също толкова често, колкото и тези, които получавали от лекарите   плацебо. Така се оказало, че от обикновената настинка не са застраховани дори и тези, чиито аптечки са пълни догоре с таблетки, съдържащи прехваления витамин. Преди да го използвате, за да се предпазитe от простуда,  трябва да се замислите дали да хабите ценно време.

Всъщност учените  забелязали, че при тези, които вземат витамина, болестта не трае  толкова дълго. За да постигнете това, в деня, когато се появят първите симптоми на болестта, трябва да   консумирате цели 8 грама. Въпреки това  специалистите не бързат да правят въз основа на това наблюдение никакви изводи, като посочват, че „са необходими повече изследвания.“

Но на някои хора витамин С все пак помага да не се разболяват. Въпреки това, процентът на тези щастливите хора е пренебрежимо малък. Това са основно тези, които редовно са подложени на високо физическо натоварване при ниски температури: войници, скиори и маратонци.

Разбира се,  да се пренебрегва напълно  витамин С в никакъв случай не е необходимо – в действителност никой не оспорва неговите ползи за човешкия организъм  като цяло. Този препарат принадлежи към групата на антиоксидантите, за които се знае, че помагат за възстановяване на нормалната обмяна на веществата и регенерацията на кожата.

„Звездната епоха “ на витамин С започва през 70-те години на миналия век, когато Нобеловият лауреат Линус Паулинг публикува книга, в която   описва всички предимства на този препарат, и говори за неговата незаменимост при профилактиката на настинки. Така „aскорбинката“ си  спечелва любовта на милиони почитатели. Само британците харчат за закупуване на витамин С  350 млн. паунда годишно. Но неотдавнашното откритие  е напълно възможно да сложи край на славата му на основно средства срещу простудата.

Related Posts

One thought on “Развенчаха мита за витамин С

  1. Браво на „учените“, само дето „обикновената настинка“ се причинява от ВИРУСИ, което не може да бъде избегнато по НИКАКЪВ начин – приема на витамин С и витамин Е потиска развитието на БАКТЕРИИТЕ, които биват облагодетелствани от щетите, нанесени от вируса. Аман от псевдоучени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *