Създават модел на човешкия мозък

Европейските учени планират в   Швейцарския университет да  изработят модел на човешкия мозък. Това ще помогне да се хвърли светлина върху причините за болестта на Алцхаймер и Паркинсон, ще направи ясни процесите за взимане на решения.

По мощност човешкият мозък надминава всеки суперкомпютър. Сега учените  ще   го проектират  в триизмерен образ на екрана на най-мощния компютър в света, който да обедини цялата информация за мозъка, включително работата на отделните клетки и молекули.

Този модел ще позволява да се види  с един поглед   работата на всички части на мозъка,  да се разбере  по какви закони  взаимодействат с другите му части.  Така, на една платформа ще се интегрират всички неврологични изследвания, което е около 60 000 научни работи.

Човешкият мозък съдържа 100 милиарда неврони, всеки от които изпълнява милиарди изчисления в секунда. Учените си поставят за цел – да  създадат компютър, който може да изпълнява милиард  милиарди операции едновременно.

Проектът е номиниран за грант за безвъзмездната помощ от ЕС в размер на един милиард евро,  които вероятно ще бъдат отпуснати през следващия месец, а проектът ще работи в продължение на 12 години. В бъдеще този модел на мозъка ще може да се използва за тестване на лекарства. Също така, това ще бъде първата стъпка към създаването на високоинтелигентни роботи и компютри.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *