Сеизмолог от Румъния очаква силно земетресение

Почетният директор на румънския Институт по физика на Земята Джордж Мермуряно вярва, че в близко бъдеще ще се случи  силно  земетресение, което ще  засегне Румъния, Молдова и Украйна, пише „Нов регион“, като цитира изданието от Букурещ Evenimentul Zilei. Това изявление бе направено публично непосредствено след   новините за земетресението от 8,9 по Рихтер  в Югоизточна Азия, което предизвика паника в региона. 

„Нашият анализ показва, че ще има много силно земетресение, чийто епицентър ще бъде дълбоко в земята. То  ще засегне Република Молдова и Украйна. Част от енергията му може да достигне  и Букурещ. Ние не можем да знаем това“-  казва Mмермуряну.
Друг сеизмолог от Румъния, Джордж Пуркару, обаче   изразява категорично несъгласие с Mермуряну казвайки, че той прави винаги случайни предсказания. „Напълно да се прогнозират земетресения е по-сложно от това да се предвиди смъртта на човека“, – казва Пуркару.
Основният източник на сеизмична активност е района в югоизточната част на Румъния около Вранча. Земетресения  се случват тук по няколко пъти на месец, въпреки че не са с толкова голяма сила. Последният път, когато бяха усетени силни  трусове с магнитуд 4.7 бала, бе на 4 октомври, 2011 г. Такова земетресение имаше и на 1 май  2011 г. По-рано, на 30 септември и 8 юни, 2010 г. и на 28 декември, 2009 г., имаше три земетресения със сила 4,3-4,4.
На 25 април 2009 г. бяха отбелязани  по-силни  трусове – 5.3. A на 7 май, 2008 г. земетресение е регистрирано в дъното на Черно море, край бреговете на  Одеса в  Украйна. Силата му бе с 4.9 бала.

Най-силните  земетресения са  регистрирани на 4 март  1977 г., 31 август  1986 г. (около 7-8 бала в епицентъра) и 30-31 май 1990 г. (6-7).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *