Шопингът не носи щастие

Дали последните пари в портфейла си бихте похарчили за себе си за да си купите нови обувки или за да се забавлявате с приятели? Въз основа на отговора ви, може да се определи нивото на щастието ви, начина, по който другите ви възприемат, дори целия ви живот. Вместо да   хвърляте пари за пазаруване, похарчете ги за общуване с приятели.

Две скорошни изследвания са потвърдили истинността на старата поговорка, че парите не могат да купят щастие, и както се  оказва,   тези които тичат по шопинг са по-малко щастливи, отколкото хората, които се забавляват с приятели.

Хората,  които купуват материални блага като цяло са по-малко щастливи, и дори са по-малко харесвани от близките си от онези, които предпочитат пътувания, излети и културни мероприятия.

Любителите на трупането на житейски  опит  по-добре се възприемат от околните и просто се чувстват по-добре в собствената си кожа, твърдят учени от Университета в Сан Франциско. Изследователите смятат, че това е така, защото те не се страхуват да се  подложат на риск.

– Човек рискува повече, когато отива в нов ресторант или посещава нова театрална постановка – казва проф. Раджан Хаувел, добавяйки, че няма възможност   обяд или пътуване да се върнат обратно, какъвто е случаят със закупена рокля например.

Докато се случват, и особено след това, тези неща  ни дават усещане за жизненост, а заедно с тях впечатлението, че сме живи. Щастието от покупка на даден предмет  обикновено изчезва бързо, за разлика от добрите спомени, които остават след едно събитие , за което си спомняме много години по-късно.

(Tanjug)

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *