Тъмна материя има във всеки човек

Астрофизиците Катрин Фрийз   от Университета на Мичиган  и Кристофър Савадж от Стокхолмския университет публикуваха свое изследване за въздействието на тъмната материя във Вселената върху човешкия организъм. Учените  открили  колко често има  контакт между молекулите на човешкото тяло с частиците на тъмната материя, както и се опитали  да отговорят на въпроса какво е въздействие на тази материя върху нашето здраве. За обозначение на  тези частици  те   използвали термина  „WIMP“.

Известно е, че от различни комбинации  тъмна материя се състои, според различни оценки,  до 80% от цялата материя във Вселената. По време на проучването, изследователите установили, че основната част от взаимодействията между  „WIMP“ се случва межу  атомите или на кислорода или водорода.

Невидимата с невъоръжено око  тъмна  материя е  антивещество, което не влиза в пряко взаимодейства с обикновената материя и нейовите частици могат да преминават през живите организми, без да влизат в контакт с тях.

Това се случва във всички случаи, с изключение на … преки сблъсъци с атомните ядра. Установено е, че при пряк удар върху ядрата, от   които се състоят и човешките клетки,   участва и част от енергийния поток на тъмната материя. Като цяло през хората всяка секунда преминават  милиарди частици тъмна материя, от които взаимодействат с атомите на тялото само няколко.

Преброяване на количеството възможни сблъсквания се е извършвало на база телесно тегло 70 кг, състоящо се от кислород, водород и въглерод. Според двойната теория за природата на тъмната материя, учените получили различни показатели. При средна енергия на WIMP- потокa от около 60 GeV, се случват  няколко десетки такива сблъсъци годишно.

Но при намаляването  на енергията тази цифра се увеличава рязко –  около 100 000 сблъсъци годишно. Следователно  около 280 случаи на контакт с частиците на тъмната материя всеки ден!

Да    установят как една такава бомбардировка  въздейства върху човешкото здраве, учените не са успели.

Тъмна материя е хипотетично вещество, което за първи път се появи в теоретичната работа на физиците през 70-те години  на миналия век, за да обясни неправилното разпределение на скоростите на звездите и газ в галактиките. Резултатите показват, че това движение се дължи на силни гравитационни ефекти, които вече не могат да бъдат обяснени с видимата материя.

В глобален смисъл по тъмна  материя се разбира част от масата на галактиките, която е невидима за очите. Тази материя не може да излъчва  или поглъща  светлината, откъдето идва и името и. Според приетата хипотеза, галактиката е пълна с тъмна материя,   изобилства  в Слънчевата система и, разбира се, част от нея  преминава и през Земята.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *