Тайната на балансиращите камъни

В западната част на планината Сан Бернардино, в близост до магистрала, която свързва Лос Анджелис и Лас Вегас, учени наскоро се натъкват на геоложка мистерия: огромни каменни блокове, замръзнали в странна поза  над разлома Сан Андреас. Объркват не самите балансиращи  скали, според Лиза Грант Лудвиг  , изследовател, която представи тази мистерия на колегите си по време на годишната среща на сеизмологичното общество на Америка. Най-изненадващо е, че камъните не помръдват, въпреки мощните земетресения, чийто епицентър се намира само на няколко километра.

Камъни с акробатичен баланс може да се намерят навсякъде по света. Метеорологични и геоложки сили на природата отмиват  материала около тях, поставяйки гигантските камъни в необичайни пози, балансиращи  върху други скали. Те дори са им измислили име –   нестабилни висящи блокове.

„Когато попадате във все по-сеизмично активни райони, ще  срещате все по-малко и по-малко висящи камъни- казва Лудвиг, професор в Университета на Калифорния в Ървайн – Вие не очаквате да видите  подобен феномен близо до активни разломи.“

Всъщност, липсата на висящи блокове може да е индикатор, че тази област е сеизмично опасна. „Преди известно време беше признато, че балансиращите скали показват, че в тези места няма силни земетресения, защото в противен случай тези конструкции просто се сриват“ – каза Лудвиг.

Въпреки това, структурата на скалите в Сан Бернардино е много изненадваща. Има две групи от камъни, включващи повече от десетина висящи блокове, някои от които се намират само на 7 км от разлома.

„Прекарах много време, за да проуча голямото земетресение в разлома Сан Андреас – каза тя – аз   можах да побутна с ръцете си някои от тези висящи  блокове.“

Сеизмична мистерия

Следващите проучвания показват, че камъните са  в това състояние в продължение на хиляди години, а някои – 18 хил. години! „Това е  много дълъг период от време, особено като се има предвид близостта на големия разлом“ – казва Лудвиг.

Не е ясно защо земетресенията са пощадили  тези малки групи висящи блокове, които са останали недокоснати. Досега учените нямат ясно обяснение на този феномен, но те постоянно се опитват да   разгадаят мистерията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *