В Меричлери – епидемия от левкемия

Епидемия от левкемия върлува в района на Меричлери. За това алармира в парламента лидерът на политически клуб „Екогласност” Емил Георгиев, пише Блиц.  Той заяви, че хората от района са в паника. От две години пият вода от водоноски, като „по време на чума“, защото е доказано, че питейната вода е замърсена с арсен.

Според Георгиев замърсяванията са свързани с дейността на фирма „Каолин“ с мълчаливото съгласие на министерствата на икономиката, на околната среда, на здравеопазването и на земеделието.

“Въпреки многократните ни призиви, че е нарушен текст от договора за концесия, има пълно бездействие от страна на тези министерства”, подчерта Георгиев.

Той добави, че върху еколозите е оказван натиск през изминалите две години да не се занимават с концесията, включително и върху председателя на инициативния комитет в Меричлери, който наскоро също е починал от левкемия.

Еколозите настояват за оставката на зам.-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която според тях е отменила заповед за проверка на условията на работа на концесията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *