В страните от бившия соцлагер хората намаляват

От падането на комунизма в Европа изминаха  повече от 20 години, а разривът между Изтока и Запада не намалява. Освен бедността, към окаяното състояние на Източна Европа, простираща се от Черно до  Балтийско море, се  добавя и  намаляването на населението. Благодарение на присъединяването към ЕС, младата, най-дееспособна и енергична част от населението на страните от Източна Европа масово се  изнася на запад в търсене на по-добър живот.

Румъния, средната работна заплата  в  която е 350 евро на месец, е сред най-засегнатите от емиграцията страни. През първото десетилетие на 21 век населението и  е намаляло с 12%. От другата страна на  Източна Европа е Латвия, чието население,  главно заради  емиграцията, е намаляло с 13%.

Населението в относително богатите страни като Чешката република и Полша  остава до голяма степен стабилно, което се дължи най-вече на завърналите се  в родината си имигранти  и пристигащи от по-бедните страни. Въпреки това, във всички останали страни  ситуацията е много сложна.

Според преброяването населението на Литва е намаляло през последното десетилетие с 12%, на България със 7%, а на  Сърбия, която обаче  все   още не  се е присъединила  към ЕС – с 5%. Населението на Унгария, която през 1989 г.  преди падането на комунизма е имала 10.9 милиона души, сега е с по-малко от 10 милиона.

До 2060 г.   Румъния, България, Полша и Латвия ще имат най-високия в ЕС дял на пенсионерите спрямо трудоспособното население.

В Румъния, където населението вече възлиза на 19 милиона души, данъци  плащат по-малко от  5 милиона. По-голямата част от останалите са пенсионери, деца, работници или хора, които работят нелегално и не плащат данъци. За тяхната издръжка през 2010 г. са отишли около 9% от БВП. В Букурещ е  увеличена пенсионната възраст до 65 години за мъжете и 63 за жените, но това не е достатъчно. Латвия също планира да увеличи възрастта за пенсиониране.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *