Заснеха глава на слон на Марс

Апарат на НАСА в проекта за получаване на изображения с висока разделителна способност (HiRISE), засне на повърхността на Марс „глава  на слон“, пише The Daily Mail. Нейните очертания са нарисувани от потоци лава.

Камерата HiRISE  на борда на Mars Reconnaissance Orbiter – е най-модерното  устройство от този вид. Тя е в състояние да  заснема обекти с размери 50 сантиметра. С помощта на HiRISE вече са направени повече от 22 хиляди снимки.

„Слонът“ попълни нарастващия списък от известни марсиански илюзии. Учените обясняват появата му с  феномена, който кара мозъка да вижда познати изображения в непознати условия. Това е едно от свойствата на човешкия ум, който  позволява да се адаптираме към променящата се среда.

Сателитните снимки на Марс често са източник на сензации. През 1976 г. американската сонда Viking-1 направи снимка на геоложката формация на повърхността на планетата, която прилича на огромна скулптура на човешко лице. Привържениците на съществуването на извънземни побързаха  да кажат, че снимката е доказателство за съществуването на извънземни цивилизации. Самият обект бе наречен „Лицето“.

По-късно се оказа, че „Лицето“ е само игра на светлини и сенки.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *