22 години живеем в мародерски капитализъм

Учени от Балканския институт за труда и социалната политика представиха книгата „Глобалната криза и България – социално-икономическа и демографска“.
В нея 24-мата автори описват своите виждания за кризата, последиците от нея и поуките, които всяка една страна трябва да си направи.

Професор Стоян Михайлов изтъкна, че докато в международен мащаб перспективите може и да са добри, след 10 ноември в България те имат компрадорски характер „без промишленост и смазано земеделие, заляга се на туризма и главни типажи стават сервитьорите, чистачките и съпътстващата ги проституция“, заяви той и добави, че все по-тежко става положението във връзка със заетостта и нарастващата безработица, увеличаването на емигрантите, повишаване на неграмотността и опростачването на обществото.

Проф. Михайлов подчерта, че българската наука е в клинична смърт, като затова основен принос има настоящата власт:
„Сегашните управляващи са полуграмотни, които в по-голямата си част случайно са попаднали на висшите етажи на властта. В морално отношение те постоянно лъжат, а в национално – често действат като лакеи на САЩ“.

Проф. Чавдар Николов от своя страна подчерта, че в България има една трезва мисъл, но тя не е дясната, която, по думите му е неграмотна, фанатична, крайна и социално безотговорна.
Той е категоричен, че най-точното описание, което може да се даде за ситуацията у нас през последните 22 години е мародерски капитализъм: „Говорим за пълен разпад на морала. Всеки си мисли, че може да прави каквото си иска“, подчерта професорът.

Той изтъкна, че световната криза е резултат от слабо регулиран финансов капитализъм и не се съгласи с изказването на еврокомисар Кристалина Георгиева, че светът се е променил: „Светът не се е променил, той си остана същият и това, което ни очаква е живот в перманентни кризи“.

По думите му, олигархия има не само в България, но тя превзема и света, като няколко семейства и групировки поемат управлението му.

Професор Николов изтъкна и, че на ЕС му предстои много тежък период, свързан с трансфер на суверенитета. Това обаче според него няма да стане с фискалния пакт.

Той коментира и че нашата реакция на кризата е закъсняла повече от година: „Помните, имаше един момент, в който управляващите обясняваха как няма да бъдем засегнати. Това нямаше как да бъде избегнато и общо взето кой де що не му работа, това прави в България„, заключи проф. Чавдар Николов.

 http://news.ibox.bg/news/id_105926599

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *