5 открития, които преобръщат света на науката – древноримска статуя в Мексико

Всеки, който е учил малко  или ползва Google знае, че Рим и Латинска Америка са доста отдалечени. Дори в разцвета си, дори и след завладяването на Африка и Англия, такива мечи дупки като Мексико са били далече от погледа на Римската империя. Западното полукълбо за тях все едно, че не е съществувало.

Ето защо откриването на глава от древна римска статуя   направи сензация в научния свят.

Това се случва през 1933 година. Един археолог правил разкопки на  древно погребение на около 40 мили   от Мексико и  намерил   в древната гробница малка фигура.

Трябва да се отбележи, че мястото на разкопките  по това време е било покрито с два слоя   недокоснат  циментов под  и поне  1500 години никой не се е и приближавал там. Така вариантът с някой шегаджия отпада.

Разбира се по онова време Колумб вече е открил Америка. Въпреки това  нито един  бял  човек (официално) в Мексико преди 1519 г. не се е показвал.

А дори и да се е появявал защо му е трябвало да влачи на толкова голямо  разстояние римски статуи? А че тази статуя е  римска, няма никакво съмнение – чертите на лицето отговарят на артефакти, открити в Рим и отнасящи се  към втори век.

Как тогава е попаднала там? Голям въпрос. Въпреки това, малко повече светлина върху тази мистерия може да хвърли друго откритие.

През 1982 г., подводен археолог  намира на морското дъно близо до пристанището на Рио де Жанейро, римски вази, които по-късно били датирани към трети  век. При по-нататъшното търсене били открити и два полупрогнили кораба, също  много подобни на римските.

Бразилското правителство решава да не насочва вниманието на обществеността към  тези находки и цялата история скоро била  щастливо забравена. Бразилците не им  харесва, когато се подлага на съмнение тяхното виждане за историята. Те обичат да мислят, че страната им е открита от португалците, а не от някакви си римляни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *