5 открития, които преобръщат света на науката – мумии с … кокаин

Когато Колумб открива Новата земя, която съвсем не била Индия, той открил не само умиращите от едра  шарка  страдалци. Пред него се открива невиждан до този момент свят с непознати животни и растения, които се срещат само в Америка.

И едва след това събитие, както се е смятало доскоро, европейците се запознали с листата на коката и всичките  последствия.

Но сега се оказва, че в тази история не  всичко е толкова еднозначно.

Ако Колумб е първият европеец, стъпил на американска земя, как да се обяснят следи от кокаин, намерени в органите на египетските  мумии?

През 1992 г.  германски  учени изследват една от мумиите  и за голяма изненада откриват следи от канабис, тютюн и кокаин в косата, кожата и костите. Например, канабисът може да е внесен от Азия, това не е толкова невероятно. Египетските фараони много неща са могли да си позволят. Но тютюнът и кокаинът може да са само от Новия свят!

В този момент сградата на общоприетата  историческа наука се напуква  и започва да се поклаща.

Преди мумифицирането им, се оказва, че фараоните и всички около тях са се друсали здраво с кокаин. Това е същото все едно в кръвта на някой от нашите знаменитости внезапно да се открият наркотици, които растат само на Венера.

Как може да се случи това? Тук всеки има своя собствена теория. Някой обвинява  археолозите, които след радостите от ценните си открития биха могли да си устроят парти и да включат мумиите в него. Или мумиите са били фалшиви?

Германските учени  правят това,  което трябва – още една независима експертиза. И  отново намират наркотици.

И тогава те започнали да тестват всички налични мумии. Една трета от тях   дали  положителен резултат за никотин. Не само това.

В червата на Рамзес II са открити парчета от тютюневи листа. И не само листа  – тютюнев бръмбар е намерил последното си убежище в утробата на великия фараон.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *