5 % по-малко килограми сваля риска от рак на гърдата с 50 %

Американски учени са открили: ако жени, които имат наднормено тегло   го намалят само с 5%, вероятността от рак на гърдата намалява значително – до 50%, съобщава Daily Mail. Това показва, че с намаляване на телесните мазнини, се понижава нивото на хормоните, които вече са известни на учените и причиняват рак, казва журналистката Софи Борленд, като се позовава на публикация в Journal of Clinical Oncology.

Проучването на Ан Тиърни е проведено във Fred Hutchinson Cancer Research Centre (Сиатъл), сред 439 жени на възраст 50-75 години. Те били разделени в 4 групи. Първата група била на диета и се занимавала активно с фитнес, втората била само на диета, третата се занимавала с фитнес, а в четвъртата не променяли живота си.

Установено е, че жените от първата група отслабнали средно с 10%. В тях намалели с 10-20% нивата на хормоните, които увеличават риска от рак. Комбинирането на диета с упражнения дало най-добри резултати, а упражненията без диета не засегнали особено нито теглото, нито нивото на естроген.

Според изследователите положителният ефект от загуба на тегло се разпространява на видовете рак на гърдата, „чувствителни към естроген.“ Това са 70% от всички случаи.

Учените отдавна знаят, че наднорменото тегло, консумация на алкохол, тютюнопушене и заседнал начин на живот увеличават риска от много видове рак.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *