Астероидът Веста бил протопланета

Астероидът Веста продължава да изненадва учените. Както наскоро съобщи  НАСА,   небесното  тяло е уникална реликва от епохата, когато се формира Слънчевата система. Според неговите характеристики, то е прилича повече на протопланета, защото  се състои от същите вещества, както, например, Земята и Марс.

В южното полукълбо на Веста се намира  огромният кратер с диаметър около 500 км Reyasilviya и   дълбочина от 24-25 км. Дълбочината на кратера е позволила на учените с помощта космическата сонда Dawn на НАСА, да   изучат  вътрешната структура на астероида и да разберат   какви вещества съдържа.

Оказва се, че скалите в кратера Reyasilviya съдържат минерали, които се намират в магмените скали (залегнали дълбоко под земната кора) на Земята. С други думи, Веста се състои от скали, които са се формирали в началото на съществуването на Слънчевата система.

По това време около Слънцето са се въртели   множество малки небесни тела,  състоящи се главно от магма. Тези протопланети  постоянно са се сблъсквали една с друга и постепенно се оформяли предшествениците на съвременните планети и техните спътници – Земята, Луната, Марс, Юпитер. Веста изглежда случайно оцеляла от онези времена, което я прави единствената оцеляла протопланета.

„Веста е уникална, защото тя е преживяла интензивни бомбардировки в  астероидния пояс в продължение на милиарди години, което ни позволи директен разпит  на ключов свидетел на събитията от най-ранните дни на Слънчевата система“ – така Би Би Си цитира д-р Керъл Реймънд от НАСА.

Космическата сонда Dawn бе изстреляна през септември 2007 г. от Кейп Канаверал. Мисията и е разчетена за осем години. През юли 2011 Dawn накрая стигна  до Веста. Тя ще се върти около астероида до август тази година и ще събира данни,  а след това отиде  на екскурзия до малката планета Церера. Както се очаква , до нея сондата  ще достигне през февруари 2015.

http://30dumi.eu/2012/05/vesta-se-okaza-otselyala-protoplaneta/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *