Астероидът 2012 KP24 преминава днес покрай Земята

Американски астрономи от обсерваторията Лемън, Аризона, са открили нов  астероид, който се очаква да премине близо до Земята, на 28 май на разстояние   56.000 km,.

Астероидът е открит на 23 май. Оттогава астрономите   изчисляват орбитата на космическия обект, опитвайки се да  определят степента на опасността му.

Според астрономите, астероидът ще премине покрай Земята около 16.48 часа на разстояние от 0.00037 астрономически единици (около 56 000 км). Учените смятат, че диаметърът му е от 11 до 36 метра.

След това той ще се доближи до Земята на  8 октомври, но на много по-голямо разстояние – около 64 млн. км.

По-нататъшни изчисления показали, че астероидът 2012 KP24 принадлежи към семейството астероиди „Аполо“, чиито орбити пресичат орбитата на планетата ни и орбитата на Марс. В действителност, две трети от астероидите, известни на учените днес,  са от този тип. Те също са  близо до нашата планета.

В частност, изследователите са изчислили, че има около 5 000 такива астероиди в нашата слънчева система,

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.