Доказаха защо властта развращава

Властта  има същия ефект върху мозъка като кокаина.  Повече от сто години след като известният историк Джон Актън изрича фразата „властта развращава, а абсолютната власт -абсолютно,“ учените твърдят, че това е вярно, и може да се докаже биологично.

Установено е, че усещането за власт оказва  върху мозъка същия ефект като кокаина, увеличавайки нивата на тестостерона и  страничния продукт андростендинол-3 при мъжете и жените.

Това от своя страна води до повишени нива на допамин, който е резервна система на мозъка и се нарича център на удоволствие,  което може да причини тежко  пристрастяване.

Кокаинът действа по същия начин и има различни ефекти – от   повишено внимание, увереност, енергия, чувство на  еуфория, до  параноя и тревожност.

Властта има почти същия ефект като кокаина, а  твърде много количество от нея може да доведе до увеличаване на допамина, което води до по-негативни последици, като арогантност и нетолерантност.

Твърденията на д-р Иън Робъртсън  до известна степен може да обяснят  импулсивното поведение на градските елити, олигарси и известни личности.

В статията си в The Daily Telegraph той казва: „павианите, които се намират в най-долните слоеве на йерархията, имат по-ниски нива на допамин в ключови региони на мозъка, но ако  чрез външна намеса се подобри техния статут, според него, веднага се повишават нивата им на допамин.

„От друга страна, понижаването в йерархията, намалява нивото на допамин, увеличава стреса и намалява когнитивната функция.“

Той добавя също, че властта прави хората и по-умни, защото допаминът повишава активността на фронталните лобове.

Подчинението и господството също имат подобни ефекти чрез същия център за удоволствие на мозъка, като властта или кокаина.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *