Две чашки кафе спасяват от инсулт

Учените опровергаха убеждението, че кафето е вредно за здравето, напротив – то помага да се живее по-дълго.

Експерти от Националния институт по здравеопазване на Великобритания са направили мащабно изследване за влиянието    на кафето върху човешкия организъм, по време на което е било открито, че ободряващата напитка  не е вредна, а напротив – помага да спечелите от смъртта   няколко допълнителни години.

Работата е започнала през 1995 година. Тогава са избрани за изследване   повече от 400 хиляди участници, на възраст от 50 до 71 години. Сред тях не е имало такива, които са претърпели сърдечен пристъп или инсулт, както и със затлъстяване или анорексия. Всички участници са били ранжирани въз основа на   дневната консумация на кафе. Така, 42 000 от тях не пиели кафе, а 15 000   консумирали шест или повече чаши на ден. Останалите пили средно две до три чаши дневно.

До 2008 г. 52 000   от тях починали, а мъжете, участници в проучването, които пиели две до три чаши кафе на ден имали риск за смъртност с 10% по-нисък от тези, които не пият изобщо. При жените тази цифра е дори по-висока – 13%. А тези жени, които пиели от пет до шест чаши кафе на ден умирали с 16% по-рядко.

Учените от Националния институт по здравеопазване отбелязват, че такова откритие не е правено досега, защото до сега учените са вярвали, че цялата вреда на организма се предизвиква само от кафето. През последната година се появиха научни   доказателства, че кафето съдържа антиоксиданти, които предотвратяват  увреждането на полезните клетки, а редовна консумация на тази напитка в зряла възраст значително намалява риска от развитие на депресия.

Сега  експертите подчертават, че тези, които пият кафе, често   консумират  големи количества червено месо, алкохол и цигари. Ето защо ако такъв човек, от включените в експеримента,  е живял  една година по-малко, отколкото привърженика  на  здравословно хранене,  това означава, че го е подкрепяло нещо, защото в противен случай той би умрял много по-рано.

„Много хора мислят, че кафето е вредно за човешкия организъм, но ние доказахме, че това не е така – казва ръководителят на изследването Нийл Фрийдман  от Националния онкологичен институт. – Всъщност, пиенето на кафе – това е полезно за организма. Дори една чаша на ден намалява риска от смърт с пет процента. “

В този случай, най-интересен е фактът, че около две трети от участниците пиели  обикновено кафе, а една трета –  безкофеиново. Въпреки това резултатите в едната и другата група били едни и същи, така че кофеинът няма никаква връзка с качествата на кафето.

Сега учените са склонни да мислят, че сред  всички тези фактори,   именно пушенето е най-вредно за здравето, а консумиращите кафе   са по-малко застрашени от смърт от сърдечни или респираторни заболявания, инсулт, диабет и рак.

Резултатите са публикувани в New England Journal of Medicine.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *