Европа потъва под Африка?

В продължение на милиони години  континентите Aфрика  и Eвропa  се приближават един към друг в съзнанието чрез движението на литосферните си  плочи. Ссеверната страна на Африканската литосферна плоча се спуска бавно под плочата на Евразия. Според актуална информация от научната общност, процесът е спрял и е в процес на промяна на активността си.

Данните за това, че ситуацията   кардинално се е променила и сега Европа  буквално се подпъхва под Африка, бяха представени на конференцията на Европейския  съюз  за геонауките от Ринус Вортел от Утрехтския университет в  Холандия.

Схемата на движенията на тектоничните   или литосферни плочи.

Най-твърдите и плътни  скали от  северноафриканската плоча се чупят и навлизат във вътрешността на мантията на Земята, докато останалата част от нея са много по-леки . Вортел  предполага, че ролите сега  се сменят – по-тежката плоча на Евразия започва да прониква под Африка.

С оглед на такова преразпределение на движението учените предупреждават за увеличаване на риска от сеизмична активност. Като се има предвид силата и честотата на предишни земетресения и цунами в Япония, те  изразяват  опасения, че европейските страни не обръщат достатъчно внимание на създаването на системи за ранно предупреждение за природни бедствия.

Потенциалните земетресения в района на Средиземно море би трябвало да бъдат  по-слаби, отколкото тези, които се случват в Азия, но въпреки това могат да достигнат и до осма степен по скалата на Рихтер.

Изследователите се надяват, че  представените от  доказателства за промени в движението на литосферни плочи,  в близко бъдеще ще позволят да се създадат прогнози, базирани на новата информация за взаимодействието на континенталните плочи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *