Гените правели хората добри и зли

Психолози от университетите в Калифорния и Бъфало са установили, че ние не   плащаме данъци и даряваме кръв просто ей така. За тези  ни  постъпки е отговорен конкретен ген, който учените  нарекли „ген  на ангела“. Той отговаря за проявата на   чувства като щедрост, справедливост и милосърдие. Но не   всички хора го притежават, пише Дейли мейл. 

У хората, при  които този ген липсва, се проявяват демонични черти на характера: скъперничество, егоцентричност и жестокост. Най-общо казано това прави от човека дявол.

Тези изводи били направени след наблюдение и анкетиране на 711 възрастни мъже и жени. Участниците в експеримента отговаряли на въпроси, засягащи тяхното отношение към гражданските им задължения, към другите хора и към света като цяло, а също и за тяхната благотворителност. Оказало се, че тези анкетирани, в кръвта на които е открит т.н. „ген на отзивчивостта“, по-често правели пожертвувания , ставали донори, редовно си плащали данъците и доброволно участвали в съдебни споразумения в качеството си на съдебни заседатели.

„Генът на ангела“ контролира хормоните окситоцин и  вазопресин, обяснява един от авторите на проучването, психологът   Михаил Пулин от университета в Бъфало. Окситоцинът е наричан още и ген на любовта. Той се произвежда в организмите на влюбените и на майките.

И какво излиза? Ако някой от вашите познати изглежда много щедър и грижовен, изпълнява гражданския си дълг, дарява кръв, този човек притежава ген  на ангел. А егоистите носят гена на дявола. А тези гени се предават по наследство.

Излиза, че престъпниците се раждат такива?…

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “Гените правели хората добри и зли”

  1. майсил

    Гените могат да ти дават някаква наклонност ,но човек избира как да реагира на това.

Comments are closed.