Изгубените снимки от убийството на Кенеди

На снимките, на които е запечатано убийството на американския президент Джон  Кенеди в Далас  на 22 ноември, 1963 г., се вижда непозната жена  с камера в ръцете си. Репортерите я  наричат  тогава Babushka lady, тъй като тя е с кърпа, превързана в маниера  на руските баби …  (впрочем така се забраждат повече българските баби, но за България се чува едва след изстрелите на Агджа – бел.ред.) Но никой досега не е виждал кадри, заснети от мистериозната непозната.

Жената веднага предизвиква интереса на службите за сигурност, тъй като, според фотографии и кинопрегледи, тя продължава да снима и след момента на изстрелите от снайпера, смъртоносно наранили 35-тия президент на Америка …

Много от операторите в момента падат на земята, защото са се бояли да не ги улучат. Освен това непознатата снима от такъв ракурс, че в обектива на нейната камера  неизбежно е трябвало да попадне и прозореца на шестия етаж, откъдето стреля  „официалният“ убиец на Кенеди – Лий Харви Осуалд, а и хълма, от който, според неофициалната версия, стреля и вторият снайперист.

Когато след убийството на президента   ФБР в опит да   изясни картинката на престъплението търси очевидци, загадъчната дама никога не се появява. Никой от присъстващите там не може да каже коя е тя. Ако   е журналист, какъв е смисълът тази жена да крие информация? Напротив, заснемайки сензационните кадри тя би могла да спечели безумна кариера и слава!

Наистина, през 1970 г. някоя си Бевърли Оливър казва, че  точно тя е дамата със забрадката. Тя дори публикува мемоари, подробно описвайки събитията от 22 ноември  1963 г. Но Бевърли не е в състояние да представи записите, направени с нейната  камера, така че участието и в тези събития е много спорно.

Разследването на убийството на Джон Фицджералд Кенеди все още не е приключило. Във версията, която отчита като убиец Лий Харви Осуалд, който се нарича марксист, има твърде много пропуски и несъответствия. В допълнение, никога  Осуалд не признава убийството, а  скоро след престъплението той е бил убит:  застрелян и убит по време на транспортирането му до окръжния затвор от  собственика на нощен клуб Джак Руби, за който се носят слухове, че е свързан  с мафията. Руби е осъден на смърт, но той умира през 1967 г. от рак на белия дроб … Също така за кратък период от време умират  много свидетели, които биха могли да хвърлят светлина върху разплитането на този случай.

Днес 70% от американците смятат, че властите на Съединените щати  крият истината за събитията от преди почти 50 години. Най-популярна е версията на сложен заговор, в който присъствата висши    политически и финансови кръгове в САЩ. Между другото до това заключение още през 1979 г. стига и Комисията на Камарата на САЩ.

Някои поддръжници на „теорията на конспирацията“ твърдят, че Кенеди е започнал да търси  сметка на американското министерство на финансите, като по този начин е посегнал на Федералния резерв на страната, за който се предполага, че е трябвало да осъществи желанието на  „тайното световно правителство“ да контролира финансовата ситуация в световен мащаб. Други вярват, че на президента са отмъстили лидери на мафията, с които той започва да се бори. Трети – че се е   изказал срещу изпращането на войници във Виетнам.

Уфолозите с пяна на устата  се опитват да докажат, че за убийството на Кенеди вина имат … извънземните! Твърди се, че има информация, че няколко седмици преди смъртта си, президентът е поискал от ЦРУ и   НАСА  суперсекретна информация,   свързана с НЛО. В допълнение, той е изразил желанието си да започне сътрудничество със Съветския съюз в областта на космическите изследвания. Възможно е намеренията на държавния глава   някой да не е харесал. Може би този „някой“ се е опасявал, че секретни документи ще попаднат в ръцете на съветското правителство и служби за сигурност. Тъй като да се повлияе на Кенеди не е било възможно, а да се отстрани от длъжност законно също е невъзможно, единственият изход е бил физическо елиминиране. Особено след като лидерът на САЩ вече е знаел  прекалено много …

Има конспиративни теории, които виждат в това покушение „ръката на Москва“. Дали Babushka lady няма  пряко отношение към това? Не е ли дело на КГБ? Може би тази особа е знаела какво трябва да се случи и затова е била  в тълпата от зрители и журналисти със своята камера? А записите после е предала там, където трябва …

Все пак, това не са нищо повече от спекулации.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *