Картофите били много по-полезни отколкото се знаеше досега

В скромния  картоф  има повече хранителни вещества, витамини и минерали , отколкото в традиционните „суперхрани“. В същото време той липсва в много диети, тъй като се смята, че  разваля  фигурата. Това е изяснено в ново изследване, в което изследователите са анализирали хранителния режим на 876 деца и 948   възрастни.

Оказало се, че всъщност картофите са по-полезни за организма, отколкото  популярните банани, броколи, цвекло, ядки и авокадо.

Картоф с обелката има пет и половина пъти повече фибри от  банана, а витамин С   има повече от три авокадо.

Също така картофите съдържат повече селен, отколкото средно  детето получава от всички семена и ядки, които  консумира.

Проучването е извършено  от независимия диетолог Зигрид Гибсън от името на Британския съвет по картофите. Експертите дори създали мобилно приложение за телефон, което  сравнява картофа с традиционните суперхрани.

„Важно е да има широка гама от продукти в храната ви, но понякога нашите глави са заети с други неща и ние подценяваме старите фаворити, като картофите например, забравяйки, че те са по-здравословни и по-евтини“ – казва консултантът диетолог Шон Портър.

През  миналата година учените откриха, че яденето на картофи два пъти дневно може да намали кръвното налягане, и обратно на всеобщото мнение, не способства за наддаване на тегло.

 

http://30dumi.eu/2012/05/kartofite-sa-mnogo-po-polezni-ot-superhranite/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *