Медведев предупреди за опасността от ядрена война

Руският премиер Дмитрий Медведев отправи предупреждение към световната общност, казвайки, че ако някои   страни (без да конкретизира кои , бел.ред), не  се откажат от политиката на активна намеса в суверенните дела на другите, това ще доведе до  изключително плачевни последствия. Такова, според руския министър-председател, ще бъдат пълномащабни военни действия  с използване на ядрени оръжия.

„Примери за посегателства върху суверенитета през последните години има много – това са военни операции срещу чужди правителства, които заобикалят Организацията на обединените нации.  Изявленията, че този или онзи режим е  загубил  легитимност, въвеждането на санкции със заобикаляне на международните институции – всичко това не подобрява ситуацията в света „- цитира главата на правителството RBC.

По-специално, той спомена ситуацията в Сирия, отбелязвайки, че сирийските хора „имат неотменимо право да изберат свой собствен път на развитие.“ Това изявление бе направено в реч на II Международен правен форум  в Санкт Петербург.

Според Медведев, „размиването“ на системите за суверенитета на държавите може да разруши световния ред. Да се оправдават „спешни“ военни операции на едни страни срещу други   не бива, дори ако тези войни   служат за постигане на необходими политически цели. В допълнение, Медведев добави, че такива операции обикновено завършват с „идването на радикалите.“

Министър-председателят призова международната общност при решаване на възникващи  проблеми, да се опира на общата рамка на международното право. Едностранни действия, които противоречат на Устава на Организацията на обединените нации, са особено опасни, резюмира Медведев.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *