Нова контрацепция за мъже може да се появи скоро

Учените от Центъра за репродуктивно здраве в  Университета на Единбург, Шотландия,  са открили ген, който е от съществено значение за производството на здрави сперматозоиди при мъжете. Генът е наречен Katnal 1, съобши ВВС. Особено важна роля той играе в крайните етапи на формирането на сперматозоидите.

Според изследователите, ефектът на противозачатъчни хапчета за мъже се свързва основно с прекъсването работата на този ген. Такива препарати са от решаващо значение днес, смятат експертите. Сред възможните методи за контрацепция при мъжете в момента са достъпна само презервативи или вазектомия – хирургична процедура, която предвижда завързване на семенните канали.

Изследователите са направили новото  откритие, изучавайки причините за мъжкото безплодие. По време на експеримента учените променили генетичния код на мишки в  хаотичен порядък, за да  определят какви мутации ще допринесат за неспособността за  зачеване. Така изследователите забелязали действията на гена Katnal 1.

„Ако ние успеем да намерим начин да променим действието на гена Katnal 1, ние можем да създадем нехормонален контрацептив за мъже“ – заключава един от авторите на изследването д-р Лий Смит.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *