Откриха праисторически социални мрежи

В Русия и Швеция са открити пещерни рисунки, които са нещо като аналог на днешните социални  мрежи, но  за първобитните хора от бронзовата епоха, съобщава The Daily Mail.

Британски учени са убедени, че намерените примитивни „картини“, всяка с размера на футболно игрище, са използвани от древните племена за да комуникират едно с друго: рисунките давали възможност да се трупат знания и да се споделят съвети, като например за  лов и умения за оцеляване. В допълнение, според археолозите, древните хора в продължение на хиляди години са се  връщали на същите места, тъй като това им носело комфорт и усещане за връзка с другите.

Кеймбриджския археолог Марк Сепуел, който се занимава с анализ на различните видове изображения е сигурен, че рисунките са били за нашите предци нещо специално. „Мисля, че хората са отивали там, защото са знаели, че преди тях на това място е имало други хора – казва Сепуел – Както и днес, хората винаги са искали да се чувстват свързани един с друг, и преди появата на писмен език в ранните общества са изразявали своята индивидуалност със скални рисунки. “

„Подобно на статуса във Facebook, приканващ към дискусия, скалното изкуство изглежда много социално и също така е  било отворено за коментари,“ – продължава той.

Днес, ученият изследва две области на наскалното изкуството, съдържащи около 2500 изображения – в руската Залавруга,  и шведската Немфорсен в провинциите Онгерманланд и Танум в Бохуслен. Използвайки най-новите аналитичен софтуер, той сравнява изображения, като ги разделя на „слоеве“, за да разбере, на базата на съществуващите изображения, как се  променяло съзнанието на хората.

„Видоизменящите се рисунки от една страна копират тези от предходната година, но от друга – те са тяхна нова интерпретация, с отговорите на различни племена на ловци, нанасяни в продължение на стотици и дори хиляди години“ – казва Сепуел.

Освен това  ученият  открива, че с развитието си праисторическото изкуство става мобилно, слизайки от скалите, то започва да се появява на инструменти и съдове. В същото време тези елементи се срещат предимно по бреговете на реките, което предполага, че ранните хора са пътували с лодки, подчертава Сепуел.

„Каменното изкуство, което изучавам, е намерено в близост до бързеи и водопади, където е необходимо да се напусне реката и да се пътува, като се носят на гръб канутата от животинска кожа, – обяснява археологът – Това са естествените спирки място, къде са оставяли следите си първобитните хора „.

http://30dumi.eu/2012/05/otkriha-praistoricheski-analozi-na-fejsbuk/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *