Пазете очите си, когато гледате парада на планетите

На 6 юни тази година ще може да се наблюдава рядко небесно явление – парад на планетите, в който Венера, Земята и Слънцето ще се подредят в една линия. В момента, когато между нашата планета и Слънцето застане Венера, тя ще се вижда като мъничко кълбо на фона на звездата.

Това се случва само два пъти в рамките на едно столетие с разлика от осем години. И тъй като през този век Венера вече е пресичала пътя на Слънцето през 2004 г. подобно събитие астрономите очакват след 105 години – на 11 декември 2117 г.

За наблюдение на това събитие е достатъчен тъмен филтър. Ако имате бинокъл или телескоп, ще можете да видите и подробности.  Специалистите предупреждават, че филтърът трябва да бъде надежден и предназначен за наблюдаване на Слънцето. Иначе ЗАГУБАТА НА ЗРАНИЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ МИГНОВЕНА дори, ако наблюдавате през бинокъл. Мерките за безопасност трябва да се вземат много внимателно и отговорно, напомнят астрономите.

Любопитен е фактът, че при наблюдаване на такъв парад през 1761 г. Михаил Ломоносв открил атмосфера на Венера.

Планетата Венера е третият по яркост обект в небето след Слънцето и Луната. Своята максимална яркост тя достига малко след изгрева или малко след залеза на Слънчето, което е дало повод да бъде наречена и Зорница и  Вечерница.

Мнозина отричат връзката на подобни астрономически събития с катаклизмите на Земята. Но миналата година дни преди суперлуние Япония бе разпиляна от чудовищно земетресение и цунами. А тази година пак около суперлунието Земята   под Италия и България също се разтресе.

Да се надяваме, че парадът на планетите, с толкова мощни гравитационни сили на 6-ти юни, няма да причини на хората и природата големи злини.

http://snaiper-bg.net/2012/05/astronomi-pazete-zdraveto-si-pri-parada-na-planetite-na-6-yuni/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *