След 100 години китайците може да останат само 500 млн.

Китайската академия за социални науки публикува отчет с необичайното заглавие  „Китайците са твърде много?“, в който се заключава, че жителите на страната скоро ще станат  „твърде малко“, тъй като раждаемостта в Китай  значително намалява.

Според  „Пекин жибао“, в изготвянето на доклада са участвали    докторът на икономическите науки в Станфордския университет   Лян Цзячжан и професорът от Пекинския университет Ли Цзянсин.

Авторите заключават, че ако страната възнамерява да се развива, е необходимо да отслаби политиката за контрол на раждаемостта.

Според резултатите от преброяване на населението през 2010 г. ,  през последните 10 години броят на жителите се е увеличил с повече от 70 милиона души, достигайки 1,34 милиарда.

Въпреки това, нивото на раждаемост в Китай е намаляло до 1,5, което означава, че  всяка жена ражда 1,5 деца. Това е много по-малко, отколкото е необходимо дори за поддържане на населението в непроменена численост (коефициент 2.1), да не говорим за прираст.

При коефициент на раждаемост, равен на 1,5, всяко следващото поколение   ще бъде с 30% по-малко от предишното. Поради това, в близко бъдеще, броят на китайците ще започне да намалява значително, се казва в доклада.

Освен това, авторите на доклада отбелязват, че през последните 20 години, ниската раждаемост е довела до това, че броят на младежите в Китай се е съкратил с 30% , нещо което е непознато в историята на страната. „

Въведена през 1980 г.   твърда политика по планиране на раждането с голяма скорост променя състава на населението, създавайки огромен дисбаланс между половете и застаряването на населението.

Според ООН през 2010 г. 8,4% от китайците са били възраст над 65 години, а застаряването на населението на Китай е най-бързото в света.

В доклада също така в пряк текст се говори, че политиката на  планиране на раждаемостта, насочена към намаляване на броя на децата в семействата  до една, сега „съсипват бъдещето на Китай и това не е преувеличение.“


http://30dumi.eu/2012/05/sled-100-godini-kitajtsite-shte-sa-samo-500-miliona/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *