Супер Луната ще видим скоро

В близките дни жителите на Земята ще могат да видят едновременно две впечатляващи небесни събития – метеоритен дъжд и най-голямата Луна за тази година.Ако небето е ясно в нощите на 5 и 6 май в цялата си прелест ще ни се представи пълната Луна, която ще ни се струва невероятно огромна. Нашият естествен спътник ще се приближи на минимално за тази година разстояние до Земята.

Подобно събитие – съчетаване на пълнолуние с близост до нас, се нарича Суперлуние. По правило то не обещава нищо добро тъй като е съпроводено с усилване на гравитационното въздействие между Луната и Земята. А това е пълно с непредсказуеми процеси в недрата на планетата.

Нека припомним: няколко дни преди суперлунието през миналата година на 19 март 2011 г. стана чудовищното земетресение от 9-та степен по Рихтер и последвалото го цунами в Япония на 11 март. Стана и ужасната ядрена авария в АЕЦ „Фукушима“.

 

В близките дни над планетата ни ще прелитат така наречените майски Аквариди – метеорити в опашката на Халеевата комета. Земята пресича опашката й. Самата комета, посетила околностите на нашата планета през 1986 г., сега е далече – някъде в орбита около Уран. Но прах и малки камъни от нейната опашка попадат в нашата орбита два пъти годишно – през май и през октомври.

Пикът на майския метеоритен дъжд се очаква да бъде на 6-ти май. Ако се наблюдава небето с глава, обърната на запад, ще изглежда, че метеоритите долитат от съзведието Водолей. Именно поради тази причина се наричат Аквариди.

Както съобщава една от службите на НАСА, следяща за метеоритните потоци (NASA’s Meteoroid Environment Office), Акваридите навлизат в атмосферата на Земята със скорост 62 километра в секунда и изгарят на височина 84 километра. Не представляват никаква опасност.


http://snaiper-bg.net/2012/05/superluniu-zaplashva-zemyata-s-novi-kataklizmi-po-gerg-ovden/

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.