Чесънът помага по-ефективно срещу отравяния от антибиотиците

 Изследователи са открили, че при хранително отравяне, причинено от кампилобактерии, чесънът помага  по-добре от лекарствата. Обикновено  този вид бактерии се намират на повърхността на домашни птици и във  вътрешните им органи. Така, голямата част от отравянията с в резултат на консумацията на пилешки дробчета.

Учени от Университета на Вашингтон в САЩ  откриват, че съдържащият се в чесъна  диалил сулфид,  е особено ефективен, когато се абсорбира през лигавицата, която защитава колонията с кампилобактерии.

По време на изследването е  изяснено, че чесънът е 100 пъти по-ефективен от антибиотиците еритромицин и ципрофлоксацин. Отчасти и поради факта, че чесънът започва да „работи“ веднага.

По-рано медиците изказаха и твърдението, че ежедневната консумация на чесън  може да помогне за решаване на проблемите с кръвното налягане не по-зле, отколкото   медикаментозното лечение. Става дума за действоето на съдържащият се в чесъна алицин. Дневната доза от веществото, което е достатъчно за лечение на хипертония, се съдържа  в средна по размер скилидка чесън.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.