Човек оглупява като дъвче дъвка

Едно ново проучване на британски учени от Университета в Кардиф е установило, че дъвченето на дъвка се отразява зле на способността за концентрация на вниманието и на запаметяването.

По време на експеримента участниците са били помолени да запомнят думи и цифри в определена последователност. Понякога те им били показвани, а понякога четени на глас. Освен това  те трябвало да определят кои предмети са изчезвали от серията, която им показали преди това.

По време на експеримента участниците  постоянно дъвчели дъвка. Оказало се, че почти всички от тях  имали трудности при запомнянето на редиците от думи, цифри и предмети. Това особено силно се проявявало след около 20 минути  дъвчене.

Резултатите от това проучване  подкопават  фундаментално модерната теория от  последните години, според която  процесът  на дъвчене има благоприятен ефект върху паметта.

Учените обясняват това по следния начин: дъвченето на дъвка е непрекъснато  повтарящо се доста монотонно действие.

„Когато сме нервни и барабаним с пръстите си по масата, а в същото време се налага да запомним нещо, например телефонен номер, най-често не успяваме. С дъвката нещата са идентични – тя разсейва.“ – казват те.

http://30dumi.eu/2012/05/dokazano-da-vcheneto-na-da-vka-vredi-na-pametta/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *