Цифровото безсмъртие на човека е близо

Към сегашния момент   работата за постигане на вечен живот, в значителна степен е насочена  върху намирането на ключ към така нареченото „цифрово безсмъртие“, пише Independent. „Цифрово безсмъртие – това е, когато вие сте физически мъртъв, но съществувате в чип, един вид „план „Б“ в случай, че науката за живота не може да  постигне истинско биологично безсмъртие,“ – пише Стивън Кейв, в своята книга „Безсмъртие“  („Immortality“).

„Тоест мозъкът ви е сканиран и вашата същност се съхранява вече в  цифров вид, като сбор от битове и байтове – обяснява футурологът. Тази пълна емулация на мозъка може да се съхранява  в  компютърна памет, и от там по всяко време да се върне към живота във вид на аватар във виртуалния свят като Second Life, а дори и в тяло, ползващо изкуствен интелект на робот, който ще бъде точно ваше копие. “

Според Кейв, в момента има три основни пречки пред изпълнението на тази програма (някои смятат, че в рамките на 40 години те ще бъдат преодолени). Първо, нерешен остава проблемът със събирането на  цялата информация, която е човешкото „Аз“. Кейв предполага, че ще се наложи да се извади мозъка от черепа, да се консервира, а след това да се нареже  на тънки ленти, след което да се сканира.

Вторият проблем е за съхранение на информацията, чийто обем  милиард пъти надхвърля възможностите на съвременните компютри. Накрая учените трябва да се научат как да се „съживява“ така полученото копие. Теоретично това е възможно, но по въпроса за практическото въплъщение, Кейв има съмнения. Цифровото безсмъртието е само заместител, който освен това може да „се превърне в проклятие, както винаги се случва в митологията“.

По-оптимистичен е  д-р Стюарт Армстронг, изследовател в Института на бъдещето на човечеството в Оксфордския университет. „Проблемите по пътя към цифрово безсмъртие се намират в плоскостта на инженерството, колкото и  трудни и сложни да са те.  Ако се  създаде едно програма, сравнима по мащаб с проекта „Манхатън „, те могат да бъдат решени в рамките на едно десетилетие, “ смята ченият.
Цифровото  безсмъртие, той приравнява към безсмъртието като такова: „Ако този аватар или робот във всяко отношение е това, което сте вие, значи наистина сте вие.“

Армстронг  предвижда трудности, свързани с изкушението да се „източва“ това копие или да се възпроизвеждат още клонинги „.

Може милион пъти да копирате петте най-добри програмисти на света, или най-добрия служител в определена сфера –  тези копия просто ще заменят хората, които ще загубят своята икономическа стойност.“

Д-р Рандъл Коен, основател на организацията за проекта Carbon Copies Project, Калифорния, предпочита да говори за „независим от  субстрата разум.“

Такъв, по негово мнение, ще бъде продължение на субекта в същата степен, в която той самият е бил продължение на себе си  в по-ранна възраст. В бъдеще, пресъздадените хора няма да знаят, че са  копия, казва Коен.

Той счита, че с възможните етични проблеми  човечеството се е изправяло много пъти в миналото, и цифровото безсмъртие  е поредният етап от еволюцията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *