В крайна сметка фалитът на Гърция е най-безболезненото решение

Според швейцарския експерт по въпросите на ЕС  Дитер Фрайбургхаус, с  който Tagesanzeiger публикува интервю, „е трудно да се оценят последствията от излизането на Гърция от валутния съюз  заедно с фалит, тъй като такъв вариант при основаването на   съюза, просто не е бил предвиден.

Фалитът за Гърция дори няма да има твърде драматични ефекти. Кредити повече няма да може да получава, но няма да и се наложи да изплаща и дългове. Вероятно изходът от валутния съюз и връщането на драхмата в Гърция, дори би било   добро решение. “

Говорейки за ситуацията като цяло, експертът отбелязва, че “ северът и югът на Европа –   са два различни свята. Северът е стабилен. Националният дълг на Естония е 6%, на Швейцария – 40% Ирландия е вероятно да се поправи.“ Според него „най-лоша е ситуацията в Гърция.

След нея е Португалия, след това – Италия.  Той припомня, че след   обединението на страната и въвеждането на лирата пре 1861 г. южната част на Италия се потапя в бедност и е подвластна на мафията.  Според него,  най-лошият сценарий е „сицилизация на южната част на   ЕС“.  На въпрос за вероятността от такова развитие експертът  заяви, че „колкото повече незаслужени пари  идват в страната, толкова по-силна е мафията“.

Според него, социалистът Франсоа Оланд, „няма да бъде в състояние да финансира всичките си предизборни обещания, така че няма да ги изпълни всичките“, така че курсът на икономии, който застъпва Ангела Меркел, няма да се промени. „Ще има някои дребни промени във фискалния пакт. Ще започне  нова глава на икономическия растеж, а това ще позволи на всички да спасят репутацията си“ – казва  Фрайбургхаус.

На въпроса как да се постигне това, експертът отбелязва: „Растежът чрез увеличаване на дълга е като огън от слама, той стопля за малко.  По-трайно въздействие ще имат структурните реформи, а и са по-евтини.  Във всеки случай  – по отношение на финансите.  Трябва да се намали нивото на бюрокрацията, парализираща икономиката. Да се понижат  данъците и да се се погрижим за това,  пазарът на труда да остава повече или по-малко гъвкав. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *