Ватиканът публикува правила за появата на светци

За да се разбере дали e можел наистина някой  светец да се яви на човек, църковните служители са длъжни да гарантират здравия разум на заявителя. Ватиканът публикува официалните правила за определяне на лични откровения и видения. Този документ е изготвен през 1978 г., но едва сега бе публикуван  на интернет страницата   Конгрегация на доктрината на вярата.

Оказва се, че ако при свещеника дойде енориаш, или просто непознат гражданин, и каже, че му се е явила Богородица или някой светец – служителят на църквата, преди да му се довери, е необходимо да „направи  сериозно проучване“ и да се убеди във възможността от такова събитие.

На първо място, документът изисква да се разберат морални качества на заявителя. Лицето трябва да бъде нормално, психологически стабилно, искрено вярващо и послушно на Църквата.
Също свещенослужителят трябва да е сигурен, че няма користни цели. Едва след като се убеди, че съобщението за такова видение е наистина надеждно, свещеникът може да уведоми висшестоящите в йерархията на църквата.

Правилата бяха изготвени от Ватикана, след  като медиите  започнаха да публикуват съобщения за светии, появили се на хора в различни градове и държави. Например, от  босненския град Меджугоре от 80-тте години на миналия век се идват постоянни съобщения за видения, които, обаче, не признава нито католическата, нито православната църква.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *