Започва добив на полезни изкопаеми от астероидите

Наскоро група милиардери, учени и инженери обявиха, може би  най-важният проект в историята на човечеството, след откриването на Америка от Колумб. Проектът, наречен „Planetary Resources”, е насочен към извличане на полезни изкопаеми от астероиди.

Организаторите планират да създадат  между Земята и Луната изцяло нова индустрия, която ще донесе на световната икономика трилиони  долари и ще  гарантира просперитета на човечеството за много векове напред.

Тази прекрасна и благородна кауза  може да промени завинаги света. Макар че е рисковано начинание,   целта може да бъде постигната още през това десетилетие.

Магнати

Проектът „Planetary Resources” се  спонсорира  от хора, които притежават огромни капитали Сред тях са директорите на компанията „Google“ Лари Пейдж и Ерик Шмит, режисьорът Джеймс Камерън,   бившият главен архитект на софтуера на „Майкрософт“ Чарлз Симони, Рос Перо младши и други.

Обекти

Около Земята непрекъснато летят около девет хиляди астероиди. За да се достигне до повърхността на около хиляда от тях, средствата няма да са повече отколкото за обикновен полет до Луната.

Ползи

Близките до Земята астероиди са богати на два елемента. Някои от тях имат големи запаси от лед, които могат да бъдат превърнати в твърд  водород и кислород и да се използват за ракетно гориво за проучвателни дейности. В  традиционна си форма  ледът е в състояние да поддържа живота в космоса. Извличането на вода от астероидите ще направи много по-евтино пътуването в космоса, и по този начин ще изведе индустрията на космическия туризъм до нейния разцвет.

Други астероиди са богати на такива редки метали като платина и злато. Излишъкът на тези метали може да направи технологиите, цените на които  сега са високи –  по-достъпни. От малък астероид, да речем   петдесет метра в диаметър, могат да бъдат извлечени ценни метали за милиарди долари.

Също така, леден астероид с подобни размери, може да осигури вода за цялата система на космическия транспорт.

Етапи

Първо, в продължение на две години в  орбитата около Земята ще се подредят множество нескъпи разузнавателни космически кораби Arkyd 100. Те ще летят до близките астероиди и ще анализират възможностите за кацане и разработка на находища.

В продължение на десет години  ще  стартирата корабите  Arkyd 200 и 300, коио ще кацат на повърхността и ще изследват геоложката структура на астероидите.

След идентифицирането на най-добрите кандидати от гледна точка на   разстояние, скорост, стабилност, физическа устойчивост и геоструктура ще излети космическият кораб, който вече ще добива полезните изкопаеми.

Една от групите космически  кораби ще прихваща астероидите и ще ги премества по-близо до Земята за разразботка на мините, а други, които ще са контейнери, ще ги преместват и обработват.

Крайната цел

Впоследствие „Planetary Resources” планира да разгърне нова космическа индустрия , която може да се превърне в основен двигател на бъдещото човечество.  Организаторите вярват, че този модел на бизнес ще използват и други, а инвеститорите вярват, че  търсенето и усвояването на ресурси е  единственият начин за постигане на прогрес и след няколко десетилетия добивът на полезни изкопаеми в космоса ще стане нещо обичайно. Те вярват, че това може да спаси Земята от унищожение зради прекомерната консумация на нейните ресурси.

На пръв поглед това изглежда като научна фантастика, но създателите на проекта смятат, че  са способни да  превърнат тази идея в практика  и вече полагт  усилия да я приложат. Надяваме се, че „Planetary Resources”  ще успее. Дори ако пътят е труден, все някой ден това ще се случи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *